Home Ostali sportovi Znate li zašto su vrlo bitne preostale dvije utakmice rukometne reprezentacije BiH!?

Znate li zašto su vrlo bitne preostale dvije utakmice rukometne reprezentacije BiH!?

0
SHARE

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine sljedeće srijede očekuje nova utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Protivnik je ovog puta Bjelorusija, selekcija koju smo pobijedili prije nekoliko mjeseci u gostima sa 30:29. Čini se kako nam je upravo ta pobjeda otvorila vrata Evropskog prvenstva koja će se zatvoriti samo u slučaju da se desi pravo čudo.

Naš državni tim je, dva kola prije kraja kvalifikacija, na drugoj poziciji sa šest osvojenih bodova. Isto toliko ima i prvopasirana Češka, dok je Bjelorusija treća sa četiri, a Finska posljednja bez bodova.

Treba reći to da dvije prvoplasirane ekipe idu na Euro, kao i četiri najbolje trećeplasirane iz svih kvalifikacionih grupa. Pomenutih grupa ima osam, a u trenutnom poretku trećeplasiranih reprezentacije Bjelorusija, koja je u našoj grupi, zauzima prvo mjesto sa četiri boda. Prva ekipa iz te kolone koja se ne bi našla na Euro kroz poredak trećeplasiranih je Poljska koja ima dva boda.

Dakle, ukoliko naš tim izgubi obje naredne utakmice, još uvijek će imati ozbiljne šanse da se nađe na Evropskom prvenstvu. U slučaju osvojenog barem boda protiv Bjelorusije, onda bi naš tim sigurno bio barem drugi u ovoj grupi jer ima bolji međusobni duel od Bjelorusa koji bi se gledao u slačaju da timovi imaju isti broj bodova, piše Sportsport.ba.

Zašto su preostale dvije utakmice vrlo bitne?

Ipak, naš selektor i reprezentativci će ići u srijedu na pobjedu, a razlog je vrlo jednostavan. U slučaju trijumfa Zmajevi bi igrali u posljednjem kolu protiv Češke za prvo mjesto u grupi koje bi im donijelo bolju poziciju pred žrijeb grupa za Euro. U ovom trenutku naš tim može biti u drugom, trećem ili četvrtom šeširu kada se budu izvlačile grupe za Evropsko prvernstvo, a to zavisi od plasmana u kvalifikacijama. Dakle, nije svejedno hoćemo li na Euro s prvog, drugog ili eventualno trećeg mjesta pa su zbog toga posljednje dvije utakmice vrlo bitne.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of