Home Aktuelno Košarka i nacionalni interesi na bh. način

Košarka i nacionalni interesi na bh. način

0
SHARE

Uprkos prijetnjama Košarkaškog saveza BiH da će biti kažnjeni ukoliko ne prekinu saradnju s ABA ligom, iz Igokee ne posustaju. Ne plaše se sankcija i ne odustaju od Jadranske lige. Čeka se zvanična reakcija Saveza kojeg je FIBA već suspendovala zbog činjenice da Igokea sarađuje s ULEB-om.

Sukoba na realiciji FIBA-ULEB nisu pošteđeni ni domaći košarkaški tereni. Državni savez bi uz FIBA-u, a državni prvak Igokea uz ABA-u. Savez prijeti suspenzijom Igokee, izvijesnog novog, starog prvaka, a Igokea prijeti Savezu drugim mogućim posljedicama, ukoliko ih sankcionišu.

Zbog saradnje jednog kluba s ABA ligom, košrakaška državna reprezentacija biće isključena iz svih takmičenja koje organizuje FIBA, poručili su iz krovne evropske košarkaške organizacije. Iz Saveza su odlučni da to ne dopuste.

“Ja sada ne bih prejudicirao šta će biti stav Upravnog odbora. Mi smo donijeli odluku da ćemo suspendovati klub koji bude potpisao takve ugovore ko bude prvak BiH, a šta će biti kada se to desi, ostavit ćemo da rješavamo situaciju. Kada vidimo koji je klub prvak BiH odnosno ko će učestvovati u takmičenju za ABA”, komentarisao je Aleksandar Fulurija, predsjednik KS BiH.

Za to vrijeme predsjednik Evroskog olimpijskog komiteta Partik Hiki podržao je FIBA-inu odluku o suspenzijama, a podršku ovom činu objasnio je ocjenom da je potrebno da se zaustave “privatne kompanije” koje žele da preuzmu sport. Dugogodišnji sukob između ULEB-e i FIBA-e blizu je konačnog raspleta. Novac je pokretač, a na kraju bi najviše mogli izgubiti igrači i navijači.

“Ovo je pokušaj FIBA-e da stavi sva košarkaška takmičenja pod jednu kapu. Moje mišljenje je da FIBA baš i nema neki plan, pomalo gubi kompas. Sama činjenica, ako pogledate spisak 14 zemalja koje FIBA želi da kazni, to vam je faktički pola Evrope bez tih zemalja. To više nije evropsko prvenstvo, to je već neko prosječno takmičenje”, izjavio je Igor Stojanović, direktor košarkaških reprezentacija u BiH, piše N1.

Jasno je da su reprezentacije prioritet svakog saveza, ipak bez klubova nema nijednog saveza, stav je ABA lige. Nadaju se rješenju koje će zadovoljiti suprotstavljene strane, a sankcije nisu to rješenje.

“Sigurno je da ćemo zaštititi sve naše klubove. Ja se nadam da neće doći do takvih situacija, odnosno da će biti susprendiranja ekipa, zabrane igranja, nacionalnih prvenstava, ABA lige ili nečeg trećeg. Ukoliko dođe do takvih stvari, Igokea je jedan od osnivača ABA lige prošlo ljeto tako da će ABA liga zaštititi svoje osnivače”, kazao je Krešimir Novosel, direktor košarkaške ABA lige.

Kao i u politici, i u sportu svako štiti svoje interese. Zbog toga je košarka u BiH svake godine u sve lošijoj poziciji. Klupska košarka u gradovima, nekadašnjim simbolima ovog sporta u zemlji je, na vrlo niskom nivou.

U nekim drugim, bez tradicije je na višem. No, tamo nacionalni interes nije prisutan.

LEAVE A REPLY