Home Aktuelno Elvir Baljić otkrio kako je u Realu gledao smrti u oči!

Elvir Baljić otkrio kako je u Realu gledao smrti u oči!

0
SHARE


Ko bi od dječaka danas, šutirajući loptu na Grbavici, pogledao prema nebu i rekao: ‘Jednog dana ću igrati za Real’. Koliko god samouvjereni bili, takvo nešto rijetko kome pređe preko jezika, ali je itekako moguće. Potvrdit će to i Elvir Baljić. Na putu do Madrida hodao je Baljić po minskom polju šljakastih terena, ali urođenom inteligencijom, znanjem i upornošću prošao je – neogreban. Sa ‘kraljevskim’ klubom uspio je kasnije da osvoji Ligu šampiona i upiše svoje ime u historiju, ali povrede su doprinijele tome da ostane upamćen kao skup igrač koji se nije isplatio.

O dječaku iz sarajevskog naselja Briješće i njegovoj karijeri satkanu nastupima za Real, Galatasaray, Fenerbahče…, godinama kasnije su napisani feljtoni i snimljeni dokumentarci, pa stoga i nije bilo iznenađujuće što je s oduševljenjem dočekana vijest kako dolazi u Premijer ligu BiH.

Zvučno ime

Istina, nije Baljić prvi igrač s takvim renomeom koji dolazi BiH kao trener. Bila su tu još imena poput Stanislava Karasija, Roberta Jarnija, nedavno i Marka Babića, ali Baljićevo je danas daleko najzvučnije. Zapažen trag ostavio je kao reprezentativac, a kasnije i kao trener u stručnom štabu Safeta Sušića pod čijim su vodstvom Zmajevi po prvi put u historiji uspjeli da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo.

Nakon što je na klupi Tuzla Cityja debitovao s pobjedom, Baljić je slobodan dan iskoristio kako bi došao u Sarajevo, što svakako nismo mogli da propustimo. Spletom okolnosti našli smo se u ćevabdžinici Galatasaray u vlasništvu bivšeg fudbalera Tarika Hodžića, ne nadajući se da će ga u istoj prepoznati turisti iz Turske i toku intervjua, jedan po jedan, ustajati i fotografisati se s ovom istinskom legendom.

“Ovako mi je i u Turskoj”, dobacio je Baljić zamolivši pritom za razumijevanje.

Navikao je Baljić na takav tretman, a kada je konačno svakom od njih izašao u susret, razgovor je mogao početi. Krenuli smo od Tuzla Cityja i od toga kako je uopšte završio u Premijer ligi BiH.

Poziv Muratovića

“Kada me Muratović pozvao i predočio mi njihov plan, u prvom trenutku nisam znao kako da postupim, šta da mu odgovorim, pa sam rekao kako je najbolje da sve to prenoći i da onda vidim šta i kako. Sutradan me i nazvao, sa ljudima iz kluba našao sam se nedaleko od Sarajeva kako bismo detaljnije razgovarali i vrlo brzo sam uvidio da se radi o ozbiljnom projektu. Za mene je ovo jedan novi izazov poslije dugo vremena provednog u Turskoj, vidjet ćemo kako će to na kraju sve izgledati”, priča danas 45-godišnji Elvir Baljić na početku razgovora za SportSport.ba.

Period proveden na Santiago Bernabeu obilježile su brojne anegdote. Jedne se nerado prisjeća.

“Nikada se u životu nisam plašio kao kada smo se jedne prilike vraćali avionom s gostovanja. Kakve su to turbulencije bile, avion je išao lijevo, desno i što je najgore cijela ta agonija trajala je više od sat vremena. Užas. Pored mene je sjedio Perica Ognjenović, ni njemu do života nije bilo, ali strah me obuzeo tek kada sam se okrenuo i vidio kako iza mene Raul i Helguera mole su Bogu i – plaču. U tom trenutku meni je u glavi bilo ono najcrnje, pomislio sam odmah na avionsku nesreću koja se bila dogodila Manchester Unitedu. Nedavno kada sam gostovao u jednoj emisiji s Pericom Ognjenovićem, dok su trajale reklame baš me je pitao jesam li zaboravio to.”

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of