Home Ino fudbal Znate li koliko zapravo traje meč? I koliko je vremena Neymar proveo...

Znate li koliko zapravo traje meč? I koliko je vremena Neymar proveo kotrljajući se!?

0
SHARE


Gotovo šestinu jedne cijele utakmice proveo je brazilski napadač Neymar valjajući se travnjacima u utakmicama reprezentacije koju predstavlja na ovom Svjetskom prvenstvu. Tačan podatak potrudili su se izračunati na švicarskom RTS-u odakle stiže informacija da je kroz dosadašnje četiri utakmice SP-a Neymar na kotrljanja i ležanja na travi, u boli ili pokušaju da prevari sudiju, potrošio trinaest minuta i 50 sekundi.

Gleda li se samo utakmica protiv Meksika, Neymar je tu ukrao pet minuta i 29 sekundi od čega gotovo dvije pune minute nakon što je Layun nagazio njegov zglob. Protiv Srbije je na isti način potrošio 1:56 minuta, a u utakmici protiv Švicarske 3:40.

Zanimljivu statistiku nudi i web-stranica fivethirtyeight.com navodeći koliko su zapravo netačna sudisjka produženja utakmica pa kao prvi primjer navodi duel između Irana i Maroka čije je drugo poluvrijeme sudija produžio za šest minuta. Trebao je, navodi se, za četrnaest.

U prve 32 utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji, navodi izvor, bilo je 3.194 prekida, a pomoću njih dokazano je ono što se više ili manje zna – sudije utakmice ne produžuju koliko bi trebali. Kroz 32 prve utakmice ovog mundijala prosječna sudijska nadoknada vremena iznosila je 6:59 minuta (računaju se oba poluvremena). Ispravno bi bilo, otkriva fivethirtyeight.com, da su utakmice prosječno produživane za 13:10 minuta, prenosi Net.hr.

Uz prosjeke od 97 minuta trajanja utakmice, navodi se dalje, lopta je u igri u prosjeku samo 55 minuta što će reći da 43 posto utakmice vrijeme teče bez odvijanja igre, odnosno na čekanja da se izvede slobodan udarac (10:29), ubaci lopta sa strane (7:50), izvede gol-aut (6:04), korner (4:14), proslavi gol (2:55)… Dio toga, uzima i Neymar…

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of