Home Košarka VUJOŠEVIĆEVA LEKCIJA O NACIONALIZMU I TOLERANCIJI: Ne dirajte Sulju, j…. vas u...

VUJOŠEVIĆEVA LEKCIJA O NACIONALIZMU I TOLERANCIJI: Ne dirajte Sulju, j…. vas u ….!

0
SHARE


Duško Vujošević, koji sada radi kao selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, poznat je kao veliki protivnik nacionalizma.

U prilog tome govori i anegdota koju je Vujošević svojevremeno ispričao.

“Ja sam građanin svijeta. Imao sam prilike i sreće da puno putujem i znam da je svaki čovjek slučajno ono što jeste. Rečeno je da je patriotizam posljednje utočište hulje. To je apsolutno tačno. Neka mala ispoljavanja fašizma je nešto protiv čega sam se borio. Bio je izvjesni Suljo koji je bio predsjednik kućnog savjeta u Bačkoj 13. gdje sam tada živio. Veći dio stanara je htio da ga smijeni. Bio je bio pedantan čovjek, tražio da se zaključaju vrata, da se ne unosi benzin, a to je radio da da se ne bi sve zapalilo”, prisjetio se Vujošević i nastavio:

“Kada su počele da dolaze organizovane delegacije da mijenjaju Sulju, napisao sam jedini grafit u životu – Je*em vas u bu*u, vratite nam Sulju. Oni su to prefarbali, a ja sam napisao krupnije: “(i opet) Je*em vas u bu*u,vratite nam Sulju”. Niko nema kristalne biografije, i nisu to ne znam kakvi aktovi hrabrosti, ali me mržnje, nacionalizam i ratne strasti, koje su i mediji u velikoj mjeri proizvodile uvijek”.

Vujošević je u intervjuu za Kurir odgovorio na pitanje ko je danas Sulja i da li se oseća kao Sulja.

“Ja se osjećam dobro dok god sam u miru sa samim sobom i dok radim ono što mislim da treba. U jednom intervjuu sam rekao za Pavića, koga inače ne čitam mnogo, da jednu njegovu rečenicu volim: ‘Nijedan neopaljeni šamar ne treba sa sobom ponijeti u grob’. Nije baš tako, ali čovjek mora da drži do sebe. I smatram da car treba da služi narodu, a ne narod caru”, zaključio je Duško Vujošević.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of