Home Aktuelno Vujošević: Govorili su da sam olupina, bilo je suludo ostati u reprezentaciji...

Vujošević: Govorili su da sam olupina, bilo je suludo ostati u reprezentaciji BiH!

0
SHARE


Selektor košarkaške reprezentacije BiH Duško Vujošević izjavio je u emisji “Pressing” na N1 da je njegova zdravstvena situacija složena, a također je objasnio i zašto je ostao na klupi nacionalnog tima.

“Da kažem da sam dobro, moja zdravstvena situacija je mnogo složena jer sam rano dobio dijabetes 2, upoznao ga kako ne treba da se upoznaje. Nijemo, tiho radi i razara krvne sudove. Nisam obraćao previše pažnje da je tretiram kako treba. Bavim se košarkom sa velikom emocijom, ubrzalo je to posljedice. Došlo je do oslabljenog rada bubrega, kao posljedica toga – idem dva puta nedjeljno na dijalizu, cilj mi je da uradim transplantaciju da povećam cilj života“, ističe Vujošević.

Vujošević podsjeća da je na utakmici u Zenici, protiv Švedske, na poluvremenu šutnuo nogom maserski sto.

“Nisam osjetio bol. I taj udarac je bio takav i naišao je na krvne sudove i krenula je gangrena. Shvatio sam da moram pred posljednju utakmicu da ostavim reprezentaciju da bih joj se vratio. Nije lako bilo da odem, ali situacija je bila takva“, objašnjava trofejni stručnjak.

Vujošević kaže da mu je košarka neophodna da bi kvalitetno živeo i da mora to da radi na drugi način, “sa mnogo više samokontrole i manje emocija”.

“Pokušaću da sve ovo što se desilo pretvorim u mudrost, da se dobije na smirenosti. Emocija se prenese na ekipu, da igram s njima. Tako može posao da se radi, ali moram da mislim i na sebe i na svoju familiju. Moram da dam određeni nivo insulina da bih živio, a tako mi je potrebna i košarka“, poručio je Vujošević.

Uskoro se vraća na klupu reprezentacije, a N1 prenosi da ga dočekuje “obezglavljen Savez”, pošto je ostavke podnijela većina čelnika.

“Kada sam došao u Bosnu, smatrao sam da ne čašćavam svojim prisustvom, nego da će moje prisustvo zbiti ljude oko mene. Prvo su počele priče da sam gotov, da sam zdravstvena olupina, i to od strane nekih trenera. Otkazali su najbolji igrači, našao sam se u situaciji da je suludo bilo ostati tu“, ispričao je Vujošević.

“Te klince nisam htio da ostavim, oni su to osjetili, počeli su da rade s takvom strašću da su mene pomladili. Oni su mene zavoljeli, i ja sam njih, neću da ih ostavim“.

Vujošević je također ocijenio da nijedna vrsta pritiska nije dobra za reprezentaciju.

“Da li treba da igraju više Srbi, muslimani, Hrvati… Niko ne treba da vrši taj pritisak. I ako ga bude – ostat ću uspravan“, jasno je rekao Vujošević.

BiH je sa mladim igračima prošla pretkvalifikacije, a na pitanje šta može da se očekuje kada počnu kvalifikacije za Mundobasket 2019. u Kini, Vujošević odgovara:

“Ne mnogo. Može očekivati da se izgradi tim. Pred utakmicu sa Rusijom imamo šest dana treninga. To nije reprezentacija od letos. To je reprezentacija gde se priključuju četiri ili pet novih igrača. I koji su bitni za funkcionisanje tima. Ubrzanim kursom treba postaviti igru“, rekao je Vujošević.

Iskusni stručnjak se takođe osvrnuo i na buduće nastupe Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića u dresu BiH.

“Ovi koji igraju u evropskim timovima biće tu. NBA ne dozvoljava da igrači igraju kvalifikacije. Teletović je dao mnogo za BiH, i treba mu dati oproštajnu utakmicu“, izjavio je Vujošević za N1,

“S Nurkićem mora da se raščisti. Rekao sam, niko ne treba da nas časti prisustvom. Ako se igrač ne ponaša dobro, ako ne poštuje, ne može imati red. Ako Nurkić želi da bude član reprezentacije, može da bude tu. Pričaćemo sa njim“, izjavio je Vujošević i dodao da Nurkić ljetos nije želio da bude dio tima.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of