Home Tenis Uplakani Roger je trčao ulicama zbog čovjeka koji je od njega napravio...

Uplakani Roger je trčao ulicama zbog čovjeka koji je od njega napravio prvaka!

0
SHARE


Roger Federer je fenomen koji se u tenisu više nikad neće ponoviti. Čovjek, kom su prije samo godinu dana predviđali kraj blistave karijere, rekao je “čekajte malo, nisam gotov”.

Odmorio je svoje tijelo i na savršen način iskoristio iscrpljenost i loš početak sezone Novaka Đokovića i Andyja Murraya da nam svima dokaže da zaista – nije gotov.

Osvajanjem svoje 20. Grand Slam titule u svom 30 finalu od 40 koliko je igrao (rekordne u ATP takmičenju), Federer je došao na 4. mjesto po broju osvojenih titula među profesionalnim teniserima i teniserkama.

Federer je od početka svoje karijere oličenje suhog profesionalizma, o njemu nećete naći neke tabloidne priče, niti ćete vidheti njegove emotivne ispovijesti.

Ali i “hladni Švicarac” prolazio je kroz teške momente.

Federer nije imao mnogo trenera u karijeri, ali baš kao što je Jelena Genčić imala nemjerljiv uticaj na Novaka Đokovića, tako je za Rogera bilo važno ime Petera Cartera.

KO JE BIO PETER CARTER?

Uz njegovog trenera i prijatelja više od 20 godina, za Federera je Carter bio prva veza sa tenisom. Upoznao ga je kad je imao devet godina, i vodio ga kroz svijet ovog sporta tokom tinejdžerskih godina.

Carter je i sam bio teniser, rođen na jugu Australije. Iako je konstantno bio prisutan na ATP listi, Carter nije ostvario neke velike rezultate, a karijeru je završio zbog posljedica povreda.

Zato se posvetio trenerskom pozivu, i postao selektor Davis Cup reprezentacije Švicarske nakon što je nekoliko godina radio sa golobradim Federerom.

Sam Roger je na konferencijama govorio da mu je australijski karakter utisnut u DNK. U izjavi prije tri godine, 18-struki gran slam šampion opisao je Cartera kao čovjeka koji je formirao njegovu radnu etiku koju danas cijeli svijet prepoznaje.

– Pristup radu je mnogo važna Australijancima. Mislim da sam dosta profitirao kao mlad teniser, i Peter Carter je bio jako važan u formiranju mog karaktera – poručio je Federer, koji je i sam uticao da Australijanac postane selektor švicarskog Davis Cup tima.

Roger je upoznao Cartera kada je trener prihvatio da radi u teniskom klubu u Bazelu.

Kao klinac, Federer je imao kratak fitilj i bio je vrlo nesiguran u svoje sposobnosti. Tada je nastupio Carter, koji ga je oblikovao pod budnim okom roditelja.

Savršena saradnja završena je – tragično.

Carterova žena Silvia, inače Švicarskinja, dugo se borila sa kancerom. I uspjela je da pobijedi opaku bolest, pa je sa svojim mužem željela da proslavi romantičnim putovanjem. Federer im je preporučio državu odakle je njegova majka – Južna Afrika.

Safari u Johanesburgu

Te 2002. godine, sedam dana prije Federerovog 21. rođendana (8. avgust), a Carterovog 37. (9. avgust), Peter je sa suprugom Silviom krenuo na safari po Nacionalnom parku u Johanesburgu. Tokom vožnje, vozač je morao da skrene kako bi izbjegao sudar sa kombijem, pa su skrenuli sa puta. Peter i vozač poginuli su na licu mjesta, pošto je njihov “lend rover” proletio kroz ogradu mosta i pao u rijeku.

U tom momentu je Federer igrao turnir u Kanadi, a vijest ga je logično strašno pogodila, pogotovo jer je predložio destinaciju. Prema nekim medijskim navodima, teniser je trčao po ulicama Toronta “vrišteći i plačući”, i bio je potpuno neutješan duži vremenski period poslije tragedije. Na prvom meču Davis Cupa nakon toga, nosio je majicu sa uvezanim Carterovim imenom na leđima.

Od tragičnog događaja, roditelji Australijanca dobijaju pozivnice da prisustvuju Australian Openu. Iz lože su ove godine gledali kako Federer osvaja tu rekordnu titlu, a njihov sin, toliko važan za karijeru nesalomivog Švicarca, nije dočekao njegov prvi gren slem trofej, prenosi Telegraf.rs.

– Peter Carter imao je najveći uticaj na moju tehniku, o kojoj ljudi toliko pričaju. Godinama sam to usavršavao, ali on je postavio temelje i zato sam toliko sretan što su njegovi roditelji gledali kako ovde osvajam titulu. To mi jako znači – poručio je Federer u Melburnu ove godine.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of