Home Aktuelno SVIMA JE ODGOVOR JASAN: Kako izabrati selektora Zmajeva!?

SVIMA JE ODGOVOR JASAN: Kako izabrati selektora Zmajeva!?

0
SHARE


Krug se, dakle, zatvorio. Ona dva čovjeka koja su od početka bila naglašena kao mogući nasljednici Mehmeda Baždarevića na klupi fudbalske reprezentacije BiH jedina su i ostala u opticaju kao najozbiljniji kandidati za ovu fukciju. Amar Osim i Meho Kodro.

Bilo je tu svega proteklih nekoliko mjeseci, rulet imena vrtio se od Prosinečkog i Muslina, preko nekih manje uspješnih stranih stručnjaka, pa sve do anonimusa čiji je jedini argument bio nacionalni ključ. Do sjednice Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, na kojoj bi novi selektor i konačno trebao biti izabran, ostalo je svega nekoliko dana (16. novembar), a i dalje su samo ta dva čovjeka na ceduljicama. Osim i Kodro.

Istina, uvijek je opcija i odgađanje donošenja odluke, ali u ovom trenutku nikome u IO nije u interesu odugovlačenje, stoga je vjerovatnije da će se u četvrtak bijeli dim zavijoriti iznad NSBiH, tačnije iznad Trening centra u Zenici, gdje bi se skup trebao održati.

Dakle, ko bi trebao biti selektor Zmajeva? Gledamo li s dozom sentimenta na cijelu stvar, izbor bi trebao biti jednostavan – Meho Kodro je emotivni favorit većine ljubitelja fudbala u BiH, dok je Amar Osim vječiti antiheroj domaće nogometne scene.

Kodro je, uostalom, fudbalska legenda naše države, čovjek kojeg su mnogi od nas gledali kako u dresu Barcelone zabija golove moćnom Realu i nosi kapitensku traku reprezentacije BiH u nekim kultnim utakmicama. No, ovdje ne treba zanemariti jednu drugu stvar – Meho Kodro se neće presvući u kopačke i igrati ponovo za reprezentaciju. Sada bi trebao biti trener, prenosi SCSport.

A kakvu sliku nudi na tom planu? Objektivno, prilično blijedu. Tek u švicarskom drugoligašu Servetteu Kodro ostvaruje neke opipiljivije rezultate, ali dok ne uveže cijelu sezonu staža na tom mjestu, rano je za bilo kakve ocjene. Njegov trenerski konto je, dakle, prilično siromašan, a to bi nam, valjda, trebalo biti važnije od činjenice što je Kodrin poster krasio zidove naših soba.

Mostarac je postavio i jedan prilično diskutabilan uslov; u slučaju da bude izabran za šefa stručnog štaba BiH, želi svejedno ostati i na klupi Servettea. U tom slučaju, teško je reći ko bi bio neozbiljniji – Kodro jer želi biti „povremeni“ selektor jedne potentne evropske reprezentacije ili oni koji sa tim ne bi imali nikakav problem. Kako bi obilazio potencijalne reprezentativce, gledao suparničke reprezentacije i, na kraju krajeva, obavljao sve ostalo što se od jednog serioznog selektora očekuje?

Šta to ima Amar Osim u odnosu na Kodru, upitat će sad neko. Mehinu harizmu sigurno ne, ali trofeje i rezultate, svakako. To je gola statistika, nema rasprave. Lako je osvajati trofeje sa Željom u Premijer ligi BiH? Zašto ih onda taj isti Željezničar nema posljednjih godina? Uostalom, i Kodro je imao svoju šansu u PLBiH, ali nije se zadržao na mjestu trenera Sarajeva. No, ako ćemo baš cjepidlačiti i omalovažavati naše prvenstvo, onda je barem nezaobilazna činjenica da Osim u vitrinima ima Kup Japana, a dvije sezone iskustvo je gradio i u Kataru, gdje, recimo, nekoliko zvučnih trenerskih i fudbalskih imena (šifra: Xavi) i danas zarađuje enormne svote.

Ono što je veći dio javnosti posebno zamjerio Mehmedu Baždareviću jeste činjenica da se nije pretjerano trudio da održi riječ kako će igrače iz Premijer lige BiH uvoditi u reprezentaciju. Djelomično, bilo je to i zbog toga što se Meša nije previše trudio upoznati tipove iz bh. prvenstva. S Kodrom bi taj problem ostao, dijelom i zbog gore pomenutih obaveza u Švicarskoj, dok za Amara Osima u PLBiH enigmi nema, većinu igrača poznaje u dušu. U krajnjoj liniji, bivši strateg Plavih je upravo iz Premijer lige BiH lansirao nekoliko danas zvučnih imena bh. fudbala, čak i kada je djelovalo da iz blata domaćeg prvenstva ništa lijepo ne može izaći, prenosi SCSport.

Amar Osim je i autoritet, kažu to svi koje je trenirao. Mangup koji neće ustuknuti poslije nekoliko grubih glagola i psovki uvrijeđenih zvijezda, ali i koji neće prijeći preko neprofesionalizma i nezalaganja.

“Amar Osim je imao odlične rezultate sa Željom. Mlad je, ambiciozan i željan dokazivanja. Što se tiče Mehe Kodre, znam da je odličan igrač bio, ali bi njegov problem bio sin Kenan, koji igra u reprezentaciji. Pored toga, on je u situaciji kao i ja, ima ugovor sa Servetteom i super mu ide”.

Tako zbori Safet Sušić, stručnjak koji nas je, ako je neko slučajno zaboravio, odveo na Mundijal i koji sigurno zna šta bi selektor trebao imati.

I sada ćemo ponoviti pitanje – kako izabrati selektora? Ako želimo nekoga koga ćemo voljeti i kome smo spremni dati veći kredit na osnovu velike igračke karijere, znate odgovor. Međutim, šta ako želimo, za promjenu, trenera s rezultatima i karakterom? Nekoga za koga znamo da Zmajevima može ponuditi pobjednički gard i maštovita taktička rješenja? Znate odgovor.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of