Home Aktuelno SVIJET MOTOSPORTA OVO NE PAMTI: Pogledajte cirkus na startu utrke u Argentini!

SVIJET MOTOSPORTA OVO NE PAMTI: Pogledajte cirkus na startu utrke u Argentini!

0
SHARE


Nesvakidašnja situacija viđena je na startu Moto GP-a utrke u Argentini, a glavni razlog cirkusu koji je zbunio i vozače i organizatore utrke bila je kiša.

Voda je natopila pojedine dijelove staze i svi vozači osim Jacka Millera uzeli su gume za kišu misleći da će se utrka voziti u kišnim uvjetima. Međutim, kako je kiša prestala padati prije početka starta, a staza se brzo osušila, jedini je Miller imao adekvatne gume.

U takvim okolnostima bilo je jasno da bi Miller bio pobjednik utrke jer bi svi ostali vozači morali nakon prvog odvoženog kruga otići u boks i tamo zamijeniti motor i uzeti gume za suho. Da bi izbjegli debakl utrke, organizatori su se odlučili na jednu od najčudnijih odluka u historiji motosporta.

Suha staza

Naime, odlučili su odgoditi početak utrke kako bi svi ostali vozači spremili svoje motore za uvjete na suhoj stazi.

Ipak, kako bi izašli u susret Milleru koji je sve to napravio prvi, pomaknuli su sve ostale vozače daleko iza njega, tako da su tri reda bila prazna između Millera i prvog idućeg vozača.

Ipak, to nije mnogo značilo Milleru kojeg su ostali veoma brzo prestigli.

No tu nije bio kraj neobičnim događanjima na ovoj utrci.

Velikom favoritu Špancu Marquezu par sekundi prije početka utrke ugasio se motor, a on nije želio ostati na mjestu, kako bi pustio ostale vozače da prođu, već je na guranje upalio svoj motor, što je izazvali ljutnju ostalih takmičara. Marquez je veoma brzo bio kažnjen s prolaskom kroz boks, što ga je gurnulo na posljednju poziciju, prenosi Index.hr.

U tim okolnostima Marquez se nije predavao i doslovce je rušio sve pred sobom da bi se vratio u borbu za bodove. Prvi koji je osjetio njegov bijes bio je Espargaro kojeg je aktuelni šampion skoro izbacio sa staze da bi ga pretekao, a direkcija trke je ponovo kaznila Marqueza koji je morao prepustiti jedno mjesto. Nakon toga on se opet uspio probiti među vodeće vozače i uslijedio je duel protiv Valentina Rossija. Tu se Marquez ponio zaista bezobrazno i izbacio je slavnog Talijana sa staze te je samo digao ruku u znak isprike. Španac je nastavio utrku, dok je Rossi morao odustati.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of