Home Ino fudbal ŠVICARCI PORUČILI Nećemo više proizvoditi igrače za BiH! (FOTO)

ŠVICARCI PORUČILI Nećemo više proizvoditi igrače za BiH! (FOTO)

0
SHARE

Fudbalski savez Švicarske razmišlja o zabrani angažovanja fudbalera sa dvojnim državljanstvom.

Alex Miescher, generalni sekretar FSŠ, u opširnom intervjuu za Neue Zürcher Zeitung naglasio je da “dvojna državljanstva stvaraju problem u svim sferama švicarskog društva”, prenosi Index.

– Ne stvaraju problem samo fudbalu, već i svim sferama švicarskog društva. Postoje socijalne razlike i pitam se može li Švicarska postaviti određene granice i kriterije – izjavio je Miescher.

Objasnio je da ih je na ovo razmišaljnje potaknuo potez Granita Xhake i Xherdana Shaqirija, koji su protiv Srbije golove slavili simbolizirajući albanske simbole u vidu dvoglavog orla.

– Njihove geste nisu bile provokacije političke prirode. Njihove su proslave bile emocionalne reakcije povezane s porodičnom historijom. Međutim, situacija se bespotrebno zapetljala – rekao je Miescher i pozvao političare da razmisle o ukidanju dvojnih državljanstava.

Švicarska je poznata kao zemlja s ogromnim brojem migranata. Poznato je više slučajeva kada su pojedinci fudbalski odrasli u Švicarskoj, no s vremenom bi se opredijelili za povratak u svoje zemlje.

– Pretpostavimo samo da će se Švicarska plasirati na sljedeće Svjetsko prvenstvo u Kataru. Vjerovatno će se kvalifikovati pojedine afričke države, kao i Bosna i Hercegovina, te Hrvatska i Albanija. Mnogima smo od njih već napravili gotove igrače. Sa ovom praksom pod hitno treba prestati – poručio je prvi operativac švicarskog fudbala.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of