Home Aktuelno SPREMA SE REVOLUCIJA Tenis bi mogao uskoro biti mnogo zanimljiviji! (FOTO)

SPREMA SE REVOLUCIJA Tenis bi mogao uskoro biti mnogo zanimljiviji! (FOTO)

0
SHARE


Najpopularniji pojedinačni sport mogao bi uskoro da dobije pravila, koja će iz temelja promijeniti igru. Međunarodna teniska federacija (ITF) u novembru će na premijernom Mastersu, na kome će učestvovati najbolji igrači mlađi od 21 godine, izvesti eksperiment i na osnovu rezultata i odjeka u javnosti možda i odlučnije krenuti u promjene.

Šta podrazumijevaju nova pravila tenisa?

Kraći format: Setovi će se igrati do četiri, a ne do šest, sa taj-brejkom kod 3:3. U tie-breaku bi se, kao i do sada, igralo do sedam poena.

Gemovi ne bi morali da se igraju na razliku – ne bi, dakle, bilo prednosti, već bi nakon đusa odlučivao jedan poen, s tim da bi igrač koji prima servis birao na koju će stranu njegov rival servirati. Mečevi bi se igrali u tri dobijena seta.

Kraće zagrijavanje: Igrači bi imali pet, a ne 10 minuta za zagrijavanja.

Mjerač vremena: Pravilo o 25 sekundi pauze između servisa moralo bi da bude striktno poštovano. Takođe, mjerilo bi se vrijeme između gemova i setova, kao i tokom medicinskih tajm-autova.

Coaching: Igrač bi mogao da prima savjete od trenera u određenim djelovima meča (još nije definisano kojim), ali trener ne bi smio da sjedi na klupi.

Navijači: Navijači bi mogli da se kreću tokom poena, izuzev onih u prvim redovima na tribini ka kojoj ima pogled igrač koji servira.

Tenis je, inače, poznat kao tradicionalan sport, koji je posljednju veliku promjenu u pravilima doživio 70-ih godina kada je uveden tie-break. Razvojem tehnologije uvedeno je tzv. sokolovo oko, odnosno provjera poena. Igrači mogu da zatraže čelendž, a dozvoljeno im je da pogriješe u procjeni tri puta tokom seta.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

  Subscribe  
Notify of