Home Aktuelno Otvaranje Svjetskog prvenstva sa svemirskom loptom, po mnogo čemu specifičnom!

Otvaranje Svjetskog prvenstva sa svemirskom loptom, po mnogo čemu specifičnom!

0
SHARE


Prvi meč na Svjetskom prvenstvu između Rusije i Saudijske Arabije sutra na moskovskom Lužnikiju bit će odigran “svemirskom loptom” koju su ranije na Međunarodnoj svemirskoj stanici koristili kosmonauti.

Naime, ruski kosmonaut Oleg Artemjev je loptu ponio sa sobom kada se u martu pridružio posadi Međunarodne svemirske stanice.

Oleg Artemjev i njegov kolega Anton Škaplerov demonstrirali su svoje nogometne vještine kada su zaigrali nogomet u svemiru, a kosmonauti su se vratili na Zemlju 3. juna, noseći sa sobom i loptu.

Telstar 18

Podsjetimo, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji igrat će se loptom Telstar 18 koja je kreirana po uzoru na prvu adidasovu Telstar loptu koja je korištena 1970. godine na Svjetskom prvenstvu u Meksiku.

Ime Telstar nastalo je kao skraćenica od “star of television” s obzirom na to da je Svjetsko prvenstvo u Meksiku bilo prvo koje se širom svijeta prikazivalo na televiziji.

Lopta Telstar 1970 bila je napravljena s dodatnim crnim panelima kako bi se lopta bolje istaknula na crno-bijelim televizijskim prijenosnicima, čime je zauvijek promijenjen dizajn nogometnih lopti.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of