Home Ino fudbal Otkriveno šta je Ferguson rekao Cantoni nakon udaranja navijača 1995. godine!

Otkriveno šta je Ferguson rekao Cantoni nakon udaranja navijača 1995. godine!

0
SHARE

Morate biti zaista posebni da bi vam Engezi skinuli kazu i odali vam poštovanje. Ako ste, kojim slučajem, Francuz, onda je to sigurno za stepenicu teže, jer ako u Engleskoj nekog ne vole onda su to Francuzi i Nijemci.

Kakav je ugled uživao na Otoku legendarni Francuz Eric Cantona dovoljno govori podatak da je dobio nadimak King Eric. Ipak, “kralj Eric” je bio osebujna ličnost, nešto posebno, a njegov karakter bio je priča za sebe.

Erica najviše pamte po potezu sa Selhurst Parka iz 1995. godine kada je uskočio među publiku i udario jednog protivničkog navijača. Utakmica između Crystal Palace i Uniteda je okončana s 1:1, iako su Crveni đavoli vodili s 1:0.

Šta se nakon utakmice dešavalo u svlačionici, i šta je legendarni Sir Alex Ferguson rekao Francuzu ali i ostalima otkrio je Lee Sharpe, tadašnji veznjak Manchester Uniteda.

– Sjedimo u svlačionici pognutih glava, Ferguson ulazi bijesan kao ris. Zalupio je vratima, skinuo jaknu i zasukao rukave. Para mu je izlazila iz ušiju, na ustima pjena – počeo je Sharpe prisjetivši se mučne scene i Fergusonovog bijesa.

Na sredini svlačionice bio je stol s loptama i dresovima koje su igrači Uniteda trebali potpisati, šalice s čajem, sendviči. Ali ne zadugo.

– Sve je letjelo svlačionicom. Svi smo bili prekriveni sendvičima od jaja, pogledamo jedan drugoga i mislimo: “Je*ote, Cantona je sad gotov”.

– I počne Ferguson: “Je*eni Pallistere, ne znaš igrati glavom, ne znaš uklizavati… Incey, gdje si ti je*ote bio?! Sharpey, pa moja baka trči brže od tebe! Svi ste vi je*ena sramota! Sutra ću vas uništiti na treningu. I da, Cantona, sine, ne možeš ići okolo i raditi onakve stvari” – rekao mu je u potpuno drugačijem, daleko mirnijem tonu – ispričao je Sharpe, koji danas radi kao fudbalski analitičar na Otoku.

Cantoni je prijetilo tri i pol godine zatvora, nije završio iza rešetaka, sudija mu je odredio 120 sati društvenokorisnog rada, a izbačen je iz fudbala na devet mjeseci. Kad su ga nedavno pitali o tome, Cantona je odgovorio točno onako kakav je bio na terenu.

– Da, žao mi je, naravno. Žao mi je što ga nisam jače udario. Baš je bio gušt, naučio sam nešto u svemu tome, mislim da je i on naučio – rekao je Cantona.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of