Home Košarka Otkrivena tajna stara 3 decenije: Evo kako je Barcelona otjerala Dražena Petrovića...

Otkrivena tajna stara 3 decenije: Evo kako je Barcelona otjerala Dražena Petrovića u Real!

0
SHARE


Dražen Petrović je jedan od najboljih košgetera u historiji ne samo evropske košarke i većina detalja iz pogibijom prekinute karijere košarkaškog Mocarta nalaze se u analima igre pod obručima.

Ipak, u emisiji “Informe Robinson” španskog Kanala plus je navedeno da je Petrović, idol navijača Reala, potpisao je 1986. godine ugovor sa Barcelonom, a dvije godine kasnije postao je igrač madridskog kluba. U emisiji su citirani odlomci iz knjige “Od neprijatelja do idola” u kojoj je opisan transfer koji je promijenio historiju španske košarke.

Željezna zavjesa

U knjizi je navedeno da je Mirko Novosel, tadašnji trener Cibone, u dogovoru sa agentom Joseom Antoniom Arizagom uspio da probije “željeznu zavjesu” i od komunističkih vlasti Jugoslavije izdejstvuje dozvolu da Petrović može da napusti zemlju, rušeći tadašnje pravilo da samo sportisti sa 28 godina i odsluženom vojskom mogu da nastave karijeru u inostranstvu.

“Bila je to korupcija na najvišem nivou”, rekao je Arizaga.

On i Novosel, tvrdi se dalje, sredili su papire i Petrović je potpisao predugovor sa Barcelonom, ali je konačan transfer spriječio tadašnji trener Blaugrane Aito Garcia Reneses.

“Odbio sam da potpišem Dražena Petrovića, jer nisam želio da plaćamo nekoga dvije godine, a da on ne igra za nas. Za mene, Petrović nije bilo simbol sportskog duha”, kazao je Reneses.

Agent kao agent, Arizabaga je onda pokucao na sasvim druga vrata.

“Pozvao sam Ramona Mendosu, tada predsjednika Reala i pitao ga: ‘Hoćeš li da ti dovedem Dražena Petrovića’. Njegov odgovor bio je: ‘Zezaš me? Kada?’. Dva dana kasnije Dražen je potpisao za Real”, otkrio je Arizabaga.

Petrovićeva madridska karijera trajala je samo jednu sezonu, pošto je u ljeto 1989. godine otišao u Portland. U dresu Reala osvojio je Kup Saporte, odnosno tadašnji Kup pobjednika kupova.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of