Home Aktuelno OČEKUJE SE REAKCIJA SAVEZA: Široki i Zrinjski moraju biti žestoko kažnjeni!

OČEKUJE SE REAKCIJA SAVEZA: Široki i Zrinjski moraju biti žestoko kažnjeni!

0
SHARE

PIŠE: Adnan Pločo

Scene koje niko ne želi gledati na premijerligaškim terenima ponovo su viđene danas pod Bijelim brijegom na utakmici između Zrinjskog i Viteza.

Domaći navijači, popularni Ultrasi, veličali su haške osuđenike, istakli poruke podrške, njihove slike, a čak su otišli toliko daleko da su na jednoj od tribina stadiona ispisali bakljama „HEROJI“, aludirajući tako da su Jadranko Prlić i ostali za njih “heroji”, a ne ratni zločnici!

Na tribini “Stajanje” istaknuli brojne parole, te transparent s likom generala Praljka uz poruku “Generale, počivaj u miru”. Ovo je bio samo nastavak fašističkog orgijanja navijača klubova iz Hercegovine. Slične scene viđene su u srijedu kada su na stadionu Pecara snage odmjerili Široki Brijeg i Željezničar u prvom meču četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine.

Škripari u susretu protiv Željezničara na početku utakmice nisu navijali, a zatim su zapjevali pjesme „Zovi samo zovi“. I oni su, baš kao i Ultrasi, istakli slike ratnih zločinaca, koje je Hag osudio na visoke zatvorske kazne i skandirali kako su oni heroji, a ne zločinci. Naravno dio ostalog „fašističog folklora“ na Pecari nije izostao.

Nije ovo prvi put da navijači ova dva kluba veličaju ratne zločince, ali do sada su uglavnom prolazili sa blagim kaznama Saveza. Ne tako davno, Škripari su divljali u finalnoj utakmici Kupa Bosne i Hercegovine protiv Sarajeva. Tada je Savez izrekao najveću kaznu u historiji našeg fudbala. Tim sa Pecare kažnjen ja sa novčanom kaznom u iznosu 25.000 KM i sedam utakmica bez prisustva publike. Ipak, iako su se fudbaleri Sarajeva u toj utakmici osjećali kao da igraju „na frontu“, a ne na stadionu, nakon žalbe Širokog Brijega kazna je smanjena na tri utakmice bez publike i 25.000 KM novčane kazne.

Navijači Zrinjskog su nedavno, u meču protiv Sarajeva iznad stadiona „vozili“ dron koji je imao istaknutu zastavu tzv. Herceg-Bosne. Nakon što su kažnjen odlukom Disciplinske komisije Plemići su za taj incident u duelu protiv Sarajeva morali platiti 7.000 KM, a obrazloženo je da je kazna izrečena zbog propusta u organizaciji utakmice, upotrebe pirotehničkih sredstava, te nadlijetanje drona iznad stadiona (koji je “vozao” zastavu tzv. Herceg-Bosne).

Samo dan kasnije, najvjerovatnije na incijativu Ivana Beusa, potpredsjednika N/FSBiH čovjeka koji „žari i pali“ Nogometnim savezom BiH, i koji obavlja funkciju v.d. direktora Zrinjskog, krovna kuća bh. fudbala je uputila izvinjenje Zrinjskom putem svoje zvanične web stranice, te istakla da iako je pojava drona iznad stadiona u Mostaru evidentirana u službenom zapisniku delegata utakmice Mileta Mandića, ista ne predstavlja elemenat disciplinskog prekršaja u smislu odredbi iz Disciplinskog pravilnika N/FSBiH, zbog kojih bi klub bio sankcionisan.

Sutra Željezničar ponovo igra na Pecari, za očekivati je da se divljanje na tribinama nastavi, a Savez je na velikom ispitu.

Da li će se Nogometni savez ponovo izvinjavati Zrinjskom i Širokom Brijegu zbog ispada njihovih navijača ili će napokon stati u kraj „fašističkom orgijanju“ ostaje da se vidi. Ako se pita javnost u BiH, ali i za dobrobit našeg fudbala, vrijeme je da Široki Brijeg i Zrinjski budu žestoko kažnjeni.

(Sportske.ba)

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of