Home Rukomet Novi format rukometnog EP-a nova šansa za BiH!

Novi format rukometnog EP-a nova šansa za BiH!

0
SHARE


Rukometaši Španije pobjedom nad Švedskom okitili su se zlatom na Evropskom prvenstvu koje je u nedjelju okončano u susjednoj Hrvatskoj.

Kontinentalni šampionat koji se igrao u Varaždinu, Splitu, Poreču i Zagrebu posljednji je koji smo gledati u ovom formatu, sa četiri grupe i 16 učesnika.

Naredni EURO na programu je u januaru 2020. godine, a po mnogo čemu će biti drugačiji.

Prvi put u historiji evropskih prvenstava, koja se igraju od 1994. godine, domaćin šampionata bit će tri zemlje (Austrija, Norveška i Švedska). Osim što će ulogu domaćina imati tri države, EURO će u svom narednom izdanja brojati 24 učesnika.

Iako će se povećati broj učesnika, broj grupa ostat će identičan, pa ćemo za dvije godine gledati EURO s četiri grupe sa po šest reprezentacija. Povećanje broja učesnika produžiti će i trajanje turnira.

Zbog promjene formata takmičenja može biti zadovoljna i naša reprezentacija, koja još čeka na svoj debitantski nastup na EP-u. Naravno, pod uslovima da rukomet u Bosni i Hercegovini do tada opstane i konačno izađe na “zelenu granu”.

Iako će naredno EP imati tri domaćina neće se svugdje odigrati jednak broj utakmica. U Austriji će se igrati u Beču i Grazu, u Švedskoj u Stockholmu, Malmöu i Göteborgu, a u Norveškoj samo u Trondheimu, piše Faktor.ba.

Domaćini EP-a će igrati u svojim zemljama, dok će se završnica i borba za medalje igrati u na fudbalskom stadionu Tele2 Arena u Stockholmu.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of