Home Ino fudbal Nevjerovatan podatak možda je najbolji dokaz zbog čega Real predaje krunu ove...

Nevjerovatan podatak možda je najbolji dokaz zbog čega Real predaje krunu ove sezone!

0
SHARE


Sjajna je bila prošla sezone nogometne ekipe Real Madrida, a njen najsvjetliji dio naslov španskog prvaka, prvi nakon sezone 2011/12, osvojen ispred mrske Barcelone te naslov u Ligi prvaka kojim je klub postao prvi s odbranom naslova u historiji takmičenja pod tim imenom.

Sve je dodatno ukrašeno i popratnim trofejima, poput onog za osvojeno Svjetsko klupsko prvenstvo ili pak Uefin superkup, a navijači su uživali i u demoliranju Lionela Messija i društva u utakmicama Španskog superkupa sredinom avgusta. Danas je situacija u potpunosti drugačija.

Samo najveći optimisti vide Real kao prijetnju Barceloni i njenoj pratnji za La Ligin trofej iako i katalonski klub pokazuje znakove zamora materijala u borbi na tri fronta. Bodovni jaz koji razdvaja vodeću Barcelonu od četvrtoplasiranog Real Madrida iznosi osam bodova (36-28) nakon odigranih četrnaest utakmica pa mnogi navijači kluba u svemu vide rasplet situacije kakvom se nisu nadali pred početak obrane naslova.

Koliko je situacija nesvakidašnja najbolje će reći podatak da najjači madridski klub ovako loš ulazak u ligaški dio sezone nije imao od 2008/09 kada su nakon četrnaest uvodnih kola bili na 26 osvojenih bodova. Slavila je tada naslov Barcelona.

Cristiano Ronaldo posebna je priča. Mizerna dva pogotka u deset ligaških utakmica (i iz 68 udaraca) igrača čija je tržišna vrijednost sto miliona eura (a transfer bi to vjerovatno i premašio) dokaz su žestokog pada forme, no u cijeloj priči postoji nešto što možda i najviše sugerira na probleme u Realu. Dio toga otkrivaju izjave pojedinaca iz svlačionice, pa tako i ona Ronaldova u kojoj je optužio saigrače za nedovoljan broj lopti, a ‘on daje sve od sebe’, dio se odnosi na očito zategnute odnose među zvijezdama koje su u sukobu (klan Ronaldo, klan Ramos), a dio – na stranu ozljede, one ne mogu biti alibi sastavu krcatom kvalitetom – otkriva i statistički podatak koji možda sve i potvrđuje, prenosi Net.hr.

Naime, na subotnjem gostovanju kod Athletica, ekipi koja je u nizu od šest ligaških utakmica bez pobjede, Real je odigrao ‘nulu’ i uzeo samo bod. Kakva je pritom bila saradnja napadača ekipe otkrivaju ove brojke:

Prevedeno, Ronaldo je na San Mamesu trinaest puta pokušao dodati loptu saigračima, Karim Benzema deset, no niti jedan od ta 23 pokušaja nije bio usmjeren saigraču iz vrha napada. Može se ovo samo možda pokušati opravdati mogućnošću traženja igrača u boljem položaju, ali da baš niti jednom nisu pogledali jedan drugoga, i to uzme li se u kontekst Ronaldova jadikovka o premalom broju lopti koje dobiva i zvjezdanog statusa koji uživa i prema kojem većina saigrača loptom traži baš njega, stvari postaju malo sumnjive. Ili jasnije u kontekstu Realovog bodovnog konta.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of