Home Aktuelno Mama i ja smo siromašni i šta sad, treba da idem na...

Mama i ja smo siromašni i šta sad, treba da idem na fakultet umjesto u NBA!?

0
SHARE


Kada je ubacio 31 poen, uz 12 skokova i 11 asistencija za pobjedu Cavsa nad Netsima, LeBron James nije ni slutio da će svoje ime upisati u historiju NBA.

Postao je prvi igrač koji je stigao do 30.000 poena, 8.000 skokova i 8.000 asistencija. Ušao je u historiju sa svoje 34. godine i pokazao da može da konkuriše za najboljeg od najboljih svih vremena.

Jak motiv

Momak, koji je jedan od rijetkih u NBA ako ne i jedini koji nije završio koledž, već je pravo iz srednje škole otišao u NBA. To je prije njega uradio samo još Kobe Bryant.. Međutim, LeBron je imao mnogo jači motiv. Bio je siromašan i živio je samo sa majkom koja ga je rodila sa 16 godina.

Za njega pitanje školovanja nije bilo u planu. Morao je da se što prije obogati da bi izdržavao porodicu.

Iako su ga mnogi gledali sa podozrenjem zašto ne ide na koledž da se obrazuje prije svega, ali i da bi NCAA košarka imala jednog takvog asa James je rekao tada kada je završavao srednju školu:

– NCAA je korumpirana, svi znaju to. Žao mi je što će ovo biti naslovna strana novnina, ali tako je – rekao je Jasmes.

Nakon toga je 2003. draftovan kao prvi pik od Clevelanda. Smijao se kada su ga pitali zašto je odbio mnoge Univerzitete koji su ga tražili.

– Slušaj čovječe. Ne mogu čak ni da pričam o tome. Moja mama i ja smo siromašni, i oni očekuju da odem u koledž umesto u NBA? Nećemo biti siromašni još dugo, ja vam kažem – rekao je tada James.

Čim je potpisao za Cleveland uletio je i Nike sa 94 miliona dolara vrijednim ugovorom na 10 godina. Do sada je u karijeri zaradio 200 miliona dolara samo od ugovora za 14 godina igranja u NBA. Godine 2015. je potpisao doživotni ugovor sa Nikeom, koji nije objavljen koliko vrijedi, ali mediji su iskopali da je težak MILIJARDU DOLARA.

Samo u 2017. je zaradio 86 miliona dolara i to 31,2 kao platu i 55 miliona od sponzorskih ugovora, prenosi Telegraf.rs.

Sada igra za godišnju platu od 30 miliona dolara.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of