Home Ino fudbal KATALONIJA SLAVI DUPLU POBJEDU: Je li Real porazom kod Girone već sada...

KATALONIJA SLAVI DUPLU POBJEDU: Je li Real porazom kod Girone već sada Barceloni predao naslov!?

0
SHARE


Girona – Real 2:1 u 10. kolu prvenstva Španije.

Ove osnovne informacije otkrivaju da je riječ “samo” o rezultatskom iznenađenju jer dojučerašnji drugoligaš pobijedio je prvaka Španije i Europe.

Ali ako ste posljednjih dana makar površno pratili situaciju u Španiji i Kataloniji i ako znate stanje na tabeli La Lige, svjesni ste ogromnog simboličnog značaja i utjecaja ovog rezultata na konačan rasplet španskog prvenstva.

Girona, grad od 100 hiljada stanovnika i 100 kilometara sjeveroistočno od Barcelone, srce je separatističke pokrajine koja se prije dva dana proglašenjem samostalnosti jednostrano odcijepila od Španije.

Čim je katalonski parlament u petak izglasao i proglasio nezavisnost, širom pokrajine Katalonci su počeli uklanjati španske zastave sa zgrada u kojima su državne i pokrajinske institucije. Prvi grad koji je to napravio bila je Girona.

Gradonačelnik tog grada do prije dvije godine bio je vođa pokreta za nezavisnost Joan Puigdemont, aktuelni katalonski predsjednik i prvi na toj funkciji koji je odbio prisegnuti na lojalnost španskom ustavu i kralju.

Jasno je bilo gdje Real dolazi i da mu se na stadionu Montilivi sprema žestoka “dobrodošlica” kada istrči na njegov teren. Policija je najavila da ozbiljno razmatra otkazivanje tog meča u slučaju da Katalonija proglasi nezavisnost.

Sada kada se to dogodilo, Real je morao igrati usred Katalonije, u gradu koji je prvi skinuo španske zastave i to na malom stadionu (13 hiljada mjesta) i bez atletske staze. Stadionu koji je prije mjesec dana, na velikoj katalonskoj fešti u prvenstvu Španije, utakmici Girona – Barcelona, ovako pozdravio Puigdemonta, čovjeka kojeg od prije dva dana Španije tereti za pobunu i kojem zato prijeti 30 godina zatvora.

Barcelona sada, nakon deset kola La Lige, kombinacijom njene jučerašnje pobjede kod Athletica i današnjeg Realova poraza kod Girone, ima ogromnih osam bodova prednosti ispred aktuelnog prvaka.

Naravno, prošlo je samo deset utakmica i treba ih se još odigrati čak 28. I Barcelona i Real u igri imaju još po 84 boda.

Ali broj do sada odigranih utakmica, na njima sakupljenih bodova i tamo ostavljenog dojma, čini ih itekako reprezentativnim uzorkom.

A on nam govori da je Barcelona do sada prosula samo dva boda, zabila 28 i primila tek tri gola.
Real je pak ispustio čak trećinu od maksimalnog broja bodova, postigao je gotovo deset golova manje od najvećeg konkurenta (19) i primio devet golova, tri puta više od Barcelone.
Pritom je trpio poraze od nedostojnih protivnika Betisa i Girone, dok mu je osim ove sezone sjajne Valencije, bodove kući uzeo i Levante.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of