Home Aktuelno Gdje su i šta rade sudionici derbija iz 1998. godine?

Gdje su i šta rade sudionici derbija iz 1998. godine?

0
SHARE


U subotu ponovo glavni grad BiH biti podijeljen na plavu i bordo boju. Svaki gradski derbi ima posebnu draž i težinu, pobjeda nad ljutim gradskim rivalom uvijek je značila puno više od osvajanja bodova, a peckanje suparnika nastavljano je sve do sljedećeg susreta gradskih rivala.

Ipak, derbi odigran 5. juna 1998. godine na Koševu pred 40.000 gledalaca u finalu play-offa za prvaka BiH između Željezničara i Sarajeva nosi epitet najbitnijeg u posljednje tri decenije. Podksetimo, Plavi su slavili golom Hadisa Zubanovića u 90. minuti susreta.

U 90. minuti susreta Željezničar je izveo kontranapad preko Pehlivanovića i Šopovića, a za realizaciju se pobrinuo popularni Zuban. Devetnaest godina nakon ove utakmice neki od aktera i dalje su vezani za nogomet, a neki su se udaljili od sporta i bave se različitim poslovima, piše Faktor.

Sarajevo je nastupilo u sastavu: Mirsad Dedić, Elvedin Beganović, Dženan Hošić, Ahmed Hadžispahić, Džemo Smiječanin, Emir Selimović, Azrudin Valentić (Aldin Ćenan), Faruk Ihtijarević (Ševal Zahirović), Nermin Gogalić, Alen Avdić i Emir Granov (Senad Begić). Sa klupe ih je vodio sadašnji trener Sarajeva Mehmed Janjoš.

Mirsad Dedić trenutno je trener golmana u tuzlanskoj Slobodi, a Elvedin Beganović trenerski zanat peče u Zenici. Dženan Hošić već nekoliko godina u Hrasnici vodi školu nogometa “Fair Play”, a Ahmed Hadžispahić živi na relaciji Sarajevo-Orašje i nakon što je prestao sa aktivnim igranjem pokrenuo je privatni biznisom. Džemo Smiječanin i dalje rekreativno igra mali nogomet, dok je Emir Selimović vatrogasac u glavnom gradu BiH.

Azrudin Valentić već duži niz godina živi u Švedskoj, gdje se bavi trenerskim poslom dok je bivši kapiten Sarajeva Aldin Ćenan sportski direktora ljutog gradskog rivala Željezničara. Faruk Ihtijarević obavlja funkciju sportskog direktora Sarajeva, dok je Ševal Zahirović karijeru završio na Islandu gdje živi posljednjih godina. Nermin Gogalić radi u firmi koja se bavi prodajom automobila, ali i kao trener u nogometnoj školi “Bambino”.

Alen Avdić pokrenuo je privatni biznis. Emir Granov definitvno je najuspješniji u ovoj generaciji Bordo tima. On je 2003. godine otvorio modnu kuću “Granoff”, koja je vrlo brzo postala prepoznatljiva širom svijeta. Prije nekoliko godina zajedno sa Elvirom Bolić napravio je apartmansko naselje “Bolgrano” na Barama. Senad Begić živi u Župči kod Breze i bavi se trenerskim pozivom.

Željezničar je igrao u sastavu: Adnan Gušo, Jasmin Hurić, Rusmir Burek (Adnan Pehlivanović), Edin Kunić, Bulend Bišćević, Adin Mulaosmanović (Kemal Buljubašić), Nermin Fatić, Senad Žerić (Edin Šopović), Almir Gredić, Nermin Vazda i Hadis Zubanović. Na klupi je sjedio Enver Hadžiabdić.

Kada je u pitanju šampionska generacija Željezničara iz 1998. godine definitivno je najuspješniji junak derbija Hadis Zubanović. Naime, nakon nogometne karijere on se posvetio menadžerskom pozivu i zajedno sa prijateljem Nedimom Hrapovićem zaslužan je za karijere Edina Višće, Riada Bajića, Amira Hadžiahmetovića… Pored toga on je vlasnik sportskog portala “Sport Centar”, a uspješan i u farmaciji jer je vlasnik nekoliko apoteka.

Adnan Gušo uspješan je na nekoliko frontova. Naime, on je trener golmana i pomoćnik Mehmeda Baždarevića, a zajedno sa Adnanom Pervanom vlasnik je “Škola golman 1”. Međutim, tome nije kraj jer je Gušo već godinam član Stranke demokratske akcije i obavlja funkciju vijećnika u Općini Novi Grad.

Jasmin Hurić vlasnik je i trener u nogometnoj školi Atletiko u Sarajevu. Rusmir Burek, Adnan Pehlivanović i Almir Gredić čine trio “bankara”. Naime, Burek i Pehlivanović nakon okončanja aktivnog igranja postali su uposlenici Centralne banke BiH, dok Gredić već nekoliko godina obavlja značajne funkcije u “Unicredit Banci”.

Edin Kunić radi u “Tondachu”, Bulend Bišćević je u Općini Novo Sarajevo i radi u službi za društvene djelatnosti, dok je Adin Mulaosmanović trener u Želji kao i Senad Žerić. Kemal Buljubašić živi i radi u Skandinaviji, a Nermin Fatić vodi lokal u “Alta centru”. Adnan Šopović već godinama je uspješan u ugostiteljstvu i vodi na Baščaršiji porodični biznis koji obuhvata ćevabdžinicu i slastičarnu. Nermin Vazda dio zarađenog novca uložio je u nekretnine i vlasnik je nekoliko poslovnih prostora u glavnom gradu BiH.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

  Subscribe  
Notify of