Home Bh. fudbal EDIS MULALIĆ: Igrači moraju shvatiti da oni žive od fudbala, nema rezervne...

EDIS MULALIĆ: Igrači moraju shvatiti da oni žive od fudbala, nema rezervne varijante!

0
SHARE

Fudbalski klub Željezničar ove sezone ne igra onako kako su navijači Plavih navikli. Ekipa je od početka sezone promijenila tri trenera, a sada je na mjestu šefa struke Edis Mulalić. Bivši fudbaler Plavih želi vratiti ekipu iz Zvorničke 27 na pobjedničke staze. Nakon dva mjeseca provedena na klupi Željezničara razgovarali smo s Mulalićem o aktuelnoj situaciji u Zvorničkoj 27.

Radiosarajevo.ba: Dva mjeseca su prošla od vašeg imenovanja za šefa stručnog štaba Željezničara. Kako biste ocijenili dosadašnji rad. Mislite li da ste mogli više od ovoga što je napravljeno?

Mulalić: Ima tu milion nekih čimbenika. Od igračkog kadra koji imamo, mislimo da je blizu maksimuma urađeno. Šteta što u utakmicama protiv Slavije, Zrinjskog i Borca nismo iskoristili zicere koje smo imali. Protiv Radnika smo odigrali dobru utakmicu s deset igrača, ali nismo nagrađeni golovima. Ostaje žal, ali objašnjavati igraču šta treba da uradi s pet metara u posljednje četiri utakmice, sedam-osam, do deset puta, zaista je suvišno. Svježa krv je potrebna ovoj ekipi i mislim da Željo treba postaviti neke stvari malo bolje i sigurno je da će biti bolje. Treba raditi, ne treba plakati, a mislim i da će nam pauza dobro doći. Vrijeme je za analizu, treba sve dobro pogledati, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje.

Radiosarajevo.ba: Stječe se dojam kako Željezničar igra mnogo bolje protiv ekipa iz vrha tabele?

Mulalić: To je tačno. Koju god smo utakmicu odigrali protiv ovih iz vrha, odigrali smo dobro. Protiv Sarajeva, Zrinjskog, pa evo i sada Radnik. Zašto je to tako? Imamo problem s ekipama koje se brane. Željo ne smije imati taj problem i moramo imati igrače koji će u tim susretima napraviti višak. Mi smo bili primorani da prilagođavamo igru prema protivniku. Mi trebamo imati takve igrače i filozofiju da se svi nama prilagođavaju.

Radiosarajevo.ba: Navijači Željezničara vas pamte kao igrača koji je uvijek davao posljednji atom snage za plavi dres. Rekli ste nakon Slavije da niste zadovoljni pristupom pojedinih igrača?

Mulalić: Taj pristup je nešto što mene u pojedinim utakmicama boli. Karakter svih igrača nije isti. Ja neke stvari drugačije zamišljam i ekipa koju ja zamišljam mora imati drugačiji karakter nego sada. Taj karakter se bira i kod dovođenja igrača u ekipu. Ne mogu ja napraviti od svoja dva vezna igrača Gattusa. To ne može. Taj igrač se nađe, skautira, prati i dovede. Sve zavisi od trenera koji vodi ekipu i koju viziju ima. Igrači koji su tu su dovedeni od trenera koji su s njima imali neku viziju. Teško je sada kada ti imaš neku drugu viziju. Teško je usaditi nekome ko nije borac da bude borac. Rudarski posao je to. Ne možeš ti nekome usaditi pobjednički mentalitet, ako on nije fighter.

Ima drugo rješenje. Dovedeš karakternog igrača i onda nemaš problema. Željo je takav klub koji mora dobiti svaku utakmicu, pa i prijateljsku. I kada prevagne da ima više onih koji nemaju pobjednički mentalitet, onda je to problem. Činjenica je da se karakter rađa, ne može se to utrenirati.
Radiosarajevo.ba: Nakon derbija ste rekli da je za pobjedu u Premijer ligi BiH dovoljno imati tri znalca u ekipi i osam boraca i trkača. Stojite li još pri toj tvrdnji?

Mulalić: Stojim iza toga, normalno da stojim. Međutim kada sam rekao tri znalca, onda sam mislio na tri prava znalca. Pa evo i Messi. On je znalac, ali svi trče i ginu za njega. Stojim iza toga, ali tih osam drugih, kod njih je karakter upitan. Ima dosta znalaca u našoj ligi, mogu se naći. Ti si siguran da će oni nešto napraviti, a ovih osam moraju biti toliko karakterni da izginu i da zatvore sve za njih. To je najbolji miks. Mi imamo od 20 igrača deset istih. Tu je nemoguće napraviti neke stvari. Miks je najvažniji. Moraš imati, brzog, znalca, boraca. Ne možemo svi znati lopte igrati. Svaka utakmica je fleksibilna i zato moraš imati različitih igrača na terenu.

Radiosarajevo.ba: Da li je Želji potreban znalac? Imate li neke želje u prelaznom roku?

Mulalić: Trudimo se da nađemo prava pojačanja. Imam neku viziju u svojoj glavi, a ljudi iz kluba su mi obećali da će dovesti pojačanja. Želimo biti ekipa s visokim posjedom. Tokom ova dva mjeseca najveći problem nam je bio posjed. Šta ćemo kada nemamo loptu? Ne mogu ja od svoja dva vezna koji su kao znalci, napraviti Gattusa. On se mora dovesti i kada ga upariš sa znalcem imaš produktivnu ekipu. Teško je nekome donijeti nešto na čemu on nije 29 godina radio. Imam i obećanje od Uprave i siguran sam da će oni to isparati.

Željo mora imati brze igrače po bokovima. Željo mora imati playmakera, pravog znalca. Željo mora imati killera u šesnaestercu. Odbranu za koju ne moraš gatati kakvi će oni taj dan biti. To je najvažnije, šta hoćeš kao trener i hoće li te ispratiti. Imam obećanje i vjerujem ljudima. Pa mi nemamo rezervnog lijevog beka.

Vezni igrač nam igra lijevog beka. Uzelac je štoper, nije lijevi bek. Željo da nema rezervnog beka? Pa to je van svake pameti. Onda ti izmišljaš, tumbaš, praviš. Ključ je u selekciji, odabiru, načinu rada.
Radiosarajevo.ba: Igrač u najboljoj formi u ekipi Željezničara je Ognjen Đelmić. Njemu ističe ugovor, možemo li očekivati produženje?

Mulalić: Istekao mu je ugovor. Mi ćemo voditi razgovore s njim. Protiv Radnika nas je oštetio, napravio je glupost. Rekao sam mu da on nije igrač od 19 godina pa da nasjedne na provokaciju. On ima 29 godina, to se njemu ne smije desiti. Ostavio nas je na cjedilu, ali je sam svjestan šta je uradio. On je u dobroj formi, ali na tome treba uvijek raditi. On je uvijek na top nivou kada su radne navike u pitanju. Teško je, dosta igrača je igralo samo u manjim klubovima i njih samo zanimaju pobjede kući. Željo mora dobiti i kući i vani.

Teško je nekome graditi pobjednički mentalitet s 29 godina. Pobjednik se rađa, a mi imamo u ekipi igrača koji rade odlično zaista na svakom treningu i utakmici. Njih mora biti više, taj broj mora prevagnuti na njihovu stranu. Oni moraju shvatiti da igraju fudbal i moraju znati šta hoće od života. To im je život, nemaju rezervne varijante. Ne mogu oni doći na trening i utakmicu s mišlju: ‘Lako ću ja, danas ću s pedeset posto, danas ću ja koliko ja mislim’.

Ja kao trener bi to lako riješio. Sklonim te u stranu kad ti nećeš, ili kada si odredio da si na 30 posto. Imaš čip neki, ti si na 30 posto, a ovamo gori, rat. Ne može bolan. Samo treba napraviti pozitivnu konkurenciju, ima onih koji su na 100 posto, kada si ti na 30.
Mi to trenutno nemamo. To je glavni problem ovdje. Ja bi znao šta bi napravio, ali treba napraviti konkurenciju. Samo pozitivna konkurencija izbacuje i igrača i klub i rezultat će doći. Kad ti razmišljaš deset dana o beku, pa moraš staviti veznog na lijevog beka. Ne može tako.

Radiosarajevo.ba: Šta je potrebno Željezničaru u budućnosti? Kakva je vaša vizija?

Mulalić: Potrebna nam je svježa krv, pobjednički mentalitet. Evidentno je da nam trebaju novi igrači. Igrači s većom željom i da im grb bude svetinja. Ne kažem ja da neko neće dati maksimum. Sve se vidi na treninzima i utakmicama i neki su već isplivali. Mi ćemo analizirati sve na pauzi. Ja se nekada pitam jesam li lud. Šta mi radimo i šta treniramo ovdje? Moraš znati šta hoćeš. Bitan je karakter i da si uvijek na 100 posto, ali naravno i znanje. Smiješno je da ne možeš ništa izmiješati u ekipi na dan utakmice.

Radiosarajevo.ba: Bili ste fudbaler, sada ste trener? Koliko je teža uloga pored terena?

Mulalić: Teže je, to se ne može porediti. To je kao rukomet i odbojka. Oboje se igra rukama, a nikakve veze jedno s drugim. Moraš biti i otac i majka i psiholog, kondicionoj pripremi, taktici, taktici protivnika. Sama jedna utakmica zahtjeva sedam dana rada. Radiš video-analizu. Osmišljavaš taktiku za protivnika i ništa ti to ne garantira. Imaš igrače koji ne mogu odgovoriti na to. Kašlju, procesi su spori i sve ide sporije. Imaš igrača koji je tamo negdje trenirao i pola tih stvari nije radio. Hajde ti njemu objasni nešto kada on to 29 godina nije radio. Isto kao da mu pričaš o atomskoj fizici. O razdvajanju atoma i molekula. To je teško. Sad će pauza, pa ćemo sve analizirati, ali neke stvari ne mogu dalje ovako.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of