Home Aktuelno Đedović: “Da sam zaigrao za BiH, to bi me ugrozilo u Njemačkoj”

Đedović: “Da sam zaigrao za BiH, to bi me ugrozilo u Njemačkoj”

0
SHARE

Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine u košarci, Nihad Đedović, istakao je da je želio zaigrati za svoju domovinu, ali mu njemačke vlasti to nisu dozvolile.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Dubravko Barbarić je objavio detalje razgovora sa Đedovićem oko mogućeg nastupa za BiH, a onda se oglasio i nekada nezamjenjivi košarkaš našeg nacionalnog tima.

“Iznenđen sam načinom komunikacije čovjeka koji je na čelu jednog sportskog kolektiva. Dubravko Barbarić je dao svoj doprinos i nastojanje u procesu rješavanja pitanja državljanstva BiH koje bi mi omogućilo ponovni nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, na čemu sam mu iznimno zahvalan”, kazao je Đedović.

“U cilju ishodovanja saglasnosti za sticanje državljanstva BiH, a samim tim i dvojnog državljanstva, pokrenuo sam incijativu na zahtjev Barbarića pred njemačke organe. Na moju žalost i žalost košarkaskog saveza, njemački organi nadležni za pitanja državljanstva poslali su mi negativan odgovor. Štaviše, dobio sam upozorenje da bilo kakva aktivnost u smislu pokretanja povrata u knjigu državljana BiH može imati direktne implikacije na moj trenutni status u Njemačkoj, u konačnici oduzimanje njemačkog državljanstva. O svemu tome uredno je obaviješten i sekretar saveza Dubravko Barbarić”, kazao je Đedović.

Ipak, istakao je da i dalje ima veliku želju za nastupom za BiH.

“Svaki korak koji prethodno nije potvrđen ili usaglašen sa organima koji odlučuju o državljanstvu u BiH i Njemačkoj, može imati izuzetno negativne implikacije na dalji tok mog boravka u Njemačkoj, odnosno postojeći ugovor koji sam u obavezi ispoštovati. Moj doprinos Košarkaškom savezu i radu svih selekcija, od kadetskih do seniorskih vrlo je dobro poznat javnosti, kao i činjenica da sam više puta bio na raspolaganju za podršku I spreman trenirati pod uvjetima koji su od zajedničkog interesa. Ne namjeravam dalje komentirati ovaj slučaj, a dalju komunikaciju će preuzeti moji advokati”, zaključio je Đedović.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

  Subscribe  
Notify of