Home Ostali sportovi Dan kada je otišao “kišni čovjek” poslije koga Formula 1 više nikada...

Dan kada je otišao “kišni čovjek” poslije koga Formula 1 više nikada nije bila ista! (VIDEO)

0
SHARE


Kao da je bilo jučer, a ne da je prošla 24 godine, tako izgleda današnji dan svakom ljubitelju Formule 1 ili bilo kome ko je ikada čuo za ovaj sport.

Pitate se zašto, a odgovor je jednostavan. Prije 24 godine automoto sport i cijeli sport uopšte ostao je bez jednog od najvećih i najupečatljivijih sportista ikada, ostao je bez “Kišnog čoveka”, bez Ayrtona Senne.

Taj 1. maj 1994. godine bio je dan kada je ne samo Brazil, ne samo “najbrži cirkus na svijetu”, nego cijela planeta plakala. Vozio se peti krug Velike nagrade San Marina na čuvenoj “Imoli“, kada je Brazilac u Villiamsovom bolidu izletio sa staze u krivini čije ime i danas kada se izgovori budi jezu svakom ljubitelju ovog sporta, “Tamburelo” i otišao zauvjek u legendu.

Udarivši u betonski zid obložen gumama zadobio je velika oštećenja na mozgu tako da je trud medicinskog osoblja na stazi i u bolnici bilo uzaludno. Kako su mnogi govorili najhrabrije srce Formule 1 je prestalo da kuca. Ni to što je za samo dvije sekunde uspio da smanji brzinu sa 310 kilometara na sat na 218 nije moglo da mu pomogne.

VIDEO: Potresne scene sa sahrane Ayrtona Senne u Sao Paolu

Život trostrukog osvajača titule svjetskog šampiona završio se prerano. Ostalo je samo sjećanja ne velikog čovjeka i vozača koji je bio poznat po svojim fudbalskim žargonom rečeno driblinzima na stazi, specijalnosti da vozi po kiši zbog čega je i dobio nadimak “kišni čovjek” i naravno njegovi legendarni dueli s kolegama.

Upravo je Michael Schumacher te godine osvojio šampionat, svoj prvi, a svi pamte da je u trenucima poslije podizanja pehara prve riječi upravo posvetio svom velikom rivalu:

– Znao sam da dok on vozi da nikada neću biti šampion. Ovo je njegova titula – rekao je tada Schumi, koji se igrom sudbine baš sada u ovim trenucima bori za svoj život.

Brazilski vozač je trijumfovao na Gran Prixima u “najbržem karavanu na točkovima” 41 put i tri puta bio šampion Formule 1, 1988, 1990 i 1990. godine.

Na kraju njegovu veličinu možda najbolje prikazuju njegova djela. Godinama je novac uplaćivao u humanitarne svrhe i pomagao najsiromašnijima. U trenutku kada je preminuo ljekari su mu ispod kombinezona našli austrijsku zastavu koju je želio u slučaju pobjede u Imoli da razvije u slavu Rolandu Racenbergeru, koji je poginuo samo dan ranije na treningu.

Svaki put kada se dogodio neki udes na stazi prvi je koji je pritrčavao da pruži pomoć. To najbolje znaju Alesandro Zanardi i Erik Koma, prenosi Telegraf.rs.

Njemu nažalost nije niko mogao da pomogne, ali legenda o “Kišnom čovjeku” još uvijek živi!

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of