Home Reprezentacija Da je sutra Svjetsko prvenstvo igrali bi Curacao i Haiti, ali ne...

Da je sutra Svjetsko prvenstvo igrali bi Curacao i Haiti, ali ne Zmajevi!

0
SHARE


U utorak je Fifa potvrdila revolucionarnu promjenu vezanu za Mundijal 2026. godine. Iako domaćin još nije poznat, zna se da će na turniru sudjelovati čak 48 reprezentacija te da će se ukupno odigrati 80 utakmica, umjesto dosadašnjih 64.

Ekipe će biti podijeljene u 16 grupa po tri reprezentacije. Prve dvije prolaze dalje u nokaut fazu, a ukoliko utakmice u grupi budu završavale bez pobjednika, odlučivat će penali, tvrdi Infantino.

Na taj se način želi spriječiti tzv. igranje na rezultat – ukoliko dvjema ekipama odgovara remi, neće imati šansu igrati u svoju korist, neko mora izgubiti bodove.

Iako je to prvenstvo zaista daleko iz današnje perspektive, zanimljivo je vidjeti koje bi to reprezentacije izborile plasman da se Mundijal igra od sutra. Prema Fifinom poretku, to bi izgledalo ovako:

SAD, Engleska, Hrvatska, Francuska, Kostarika, Panama, Nigerija, Senegal, Slovačka, UAE, Saudijska Arabija, Ekvador, Argentina, Wales, Belgija, Španija, Honduras, Curacao, Alžir, Novi Zeland, Italija, Kina, Peru, Australija, Brazil, Poljska, Njemačka, Urugvaj, Meksiko, Tunis, Burkina Faso, Obala Slonovače, Republika Irska, Uzbekistan, Japan, Island, Portugal, Kolumbija, Švicarska, Čile, Gana, Egipat, Haiti, DR Kongo, Iran, Turska, Južna Koreja, Holandija.

To znači da bi pratili recimo utakmicu Hrvatske protiv Curacaoa, Haitija ili Burkine Faso, a na turniru ne bi sudjelovala Bosna i Hercegovina, kao i naši susjedi Srbija i Slovenija.

Ovo bi takmičenje ponovno gledali na televiziji…

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of