Home Aktuelno ČLAN ŠAMPIONSKE GENERACIJE SARAJEVA Slaviša Vukičević: Moje Sarajevo napokon vodi pozitivnu politiku!

ČLAN ŠAMPIONSKE GENERACIJE SARAJEVA Slaviša Vukičević: Moje Sarajevo napokon vodi pozitivnu politiku!

0
SHARE

Slaviše Vukičevića se svi ljubitelji nogometne igre sjećaju kao člana one nezaboravne generacije bordo tima koja je u sezoni 1984/85 osvojila šampionsku titulu. To je bila sjajna generacija sa Pašićem, Musemićem, S. Merdanovićem, Jakovljevićem, Hadžibegićem, Jozićem, Janjošem, Kapetanovićem, Radeljašom, Đurkovićem piše sportavaz.ba

Mnogi ga se sjećaju po eleganciji u igri i što je uvijek pružao nešto novo zbog čega se i dolazilo na stadione. Navijače je osvajao karizmom i nogometnim znanjem. Poslije devet godina provedenih u Sarajevu, karijeru je nastavio u Francuskoj, gdje i danas živi. Stalno je na relaciji Pariz -BiH.

Sarajevo ili Sloboda

Znamo da mnogo putujete, šta trenutno radite?

– Pratim dešavanja u modernom fudbalu, napretku trenažnog procesa, sa i bez lopte, fizičke pripreme, psihološki rad koji u fudbalu ima sve veći značaj. Jednostavno, sve što je vezano za fudbal.

Ponovo ste u Bosni, kojim povodom?

– U Bosni sam često iz tog razloga što mi majka živi u Visokom, a takođe, u Bosni imam mnogo prijatelja sa kojima se rado viđam. Rođen sam u Visokom i igrao na stadionu koji je bio zapušten i nefunkcionalan. Jedna mlađa generacija, koja je kao i ja odrasla na tom stadionu, pokrenula je super inicijativu da renoviraju stadion i naprave odlične uslove za buduće generacije, ne samo Visokog nego i regiona za treniranje na njemu. Ogromnu podršku dali su im privrednici visočke općine, te su imali ogromno razumijevanje i svu pomoć načelnice općine Visoko, da to ostvare uz napomenu da nije bilo nikakvih pomoći nogometnih instanci iz BiH.

Saznali smo da ima tu još nekih razloga ?

– Napokon su se znači stekli uslovi da se dovede i jedan Real Madrid Fondacion da sa našom djecom podijele svoje fudbalsko znanje i prenesu na njih malo svog profesionalnog znanja. Tačno je, ja sam inicijator dolaska Real Madrida u BiH. To je veliki projekat koji ne bih mogao izvesti bez podrške partnera VGT, IGM, Vispak, BIOS, kao i općine Visoko. To će ujedno biti naše ogledalo gostoprimstva i opravdanje naziva kraljevskog grada. I sam projekat se zove “Kraljevski klub u kraljevskom gradu”.

Ima li talenata u BiH i kako oni kotiraju u Evropi?

– Naša djeca su među najvećim talentima u Evropi. Talenat je do trinaeste godine i onda dolazi rad. Rad podrazumijeva: upornost, moć kaptiranja korekcija od strane edukatora, socijalnost sa saigračima, motivaciju poslije pobjede ili izgubljene utakmice, spremnost da na svakom treningu dajete sve od sebe, praćenje napretka djece u svakodnevnim vježbama i kontrolama, ispravna ishrana, higijena… Puno, puno faktora koji vas stvaraju profesionalcem. Profesionalac u bilo kojem poslu je “svesti rizik na minimum”. Nema improvizacije. Da li imamo edukatore i trenere koji to mogu ? Imamo dječake i djevojčice najtalentovanije i puno upitnika. Molim vas ne pričajte mi o našim talentima u Evropi. To nisu naši talenti jer se oni edukuju u Evropi. Naši talenti su u BiH I zamolio bih i vas novinare da poklonite malo više pažnje ovoj djeci koja rastu i edukuju se u BiH.

Ko će biti prvak u Premijer ligi – na koga tipujete?

– Napokon moje Sarajevo vodi pozitivnu politiku. Imaju Akademiju već treću godinu i počinju da izlaze kvalitetni igrači iz izlazne generacije. Dati tim igračima šansu i ako treba dovesti neko pojačanje, onda ono treba da bude ono što ni blizu nemamo u Sarajevu. Sad ko će biti prvi. Ja bih volio da bude Sarajevo, ali vjerujte da mi nimalo ne bi bilo krivo da to bude Sloboda sa mojim saigračem, velikim prijateljem i najboljim trenerom u BiH, Husrefom Musemićem.

Visočki primjer

Šta mislite o našoj reprezentaciji, plasmanu u kvalifikacijama na SP 2018…

– Meša Baždarević će napraviti dobar izbor i njegova karizma će donijeti puno pozitivnog u nacionalni tim. Okružen sa neizostavnim Gillesom i ostalim pomoćnicima , vjerujem u plasman, logično. Međutim, NS BiH bi trebao puno više da se okupira sa radom u BiH klubovima, da im pomaže, kako velike tako i male, jer buduće reprezentativce treba praviti na našim terenima. U nadi da će primjer Visokog i obnavljanje sportskih instalacija za mlade naraštaje kao i dovođenje Real Madrida u BiH biti samo jedan znak za bolje dane, ovo vaše “ponovo” biće puno učestalije. Mi smo najtalentovanija fudbalska nacija – za kraj kaže Vukičević..

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of