Home Ostali sportovi “BH novinari” traže javno izvinjenje od NS BiH ili slijedi prijava UEFA-i!

“BH novinari” traže javno izvinjenje od NS BiH ili slijedi prijava UEFA-i!

0
SHARE


Sportski novinar portala Fokus.ba Edin Borovina, koji reprezentaciju BiH prati skoro 20 godina, nije mogao obavljati svoj posao u subotu navečer na Grbavici na susretu BiH i Belgije. NS BiH Borovini je uskratio akreditaciju nakon tekstova na portalu Fokus.ba sa kritičkim osvrtom na rad prvog čovjeka NS BiH Elvedina Begića.

Udruženje “BH novinari” danas je uputilo javni protest NS BiHu kojem piše sljedeće:

“Obraćam Vam se u ime Upavnog odbora Udružnja/udruge BH novinari kako bismo izrazli javni protest i negodovanje povodom uskraćivanja akreditcije novinarima portala Fokusa.ba za praćnje utakmice između reprezentacija BiH i Belgije, kao i događaja u vezi sa ovom utakmicom.

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, i drugi mediji su imali teškoća u dobijanju akreditacija za ovu utakmicu ili ih uopće nisu dobili.

U dopisu koji smo dobili u Liniji za pomoć novinarima, posebnom servisu za zaštitu novinara i medija koji djeluje u okiru BH novinara, kolege iz Fokusa su se žalile zbog uskraćivanja akreditacije njihovom sportskom novinaru Edinu Borovini, zbog čega nije mogao pratiti utakmicu i druge događaje povezane sa ovim sportskim susretom.

U obrazloženju N/FS BiH navodi se kako je novinaru Fokusa uskraćena akreditacija „zbog ogromnog interesovanja medija, koji premašuje kapacitete na stadionu Grabavica“.

U e – mail poruci, poslanoj redakciji Fokusa, kojom odbijate akreditovati novinare ovog medija, niste naveli kriterije po kojima su jedni mediji dobili akreditacije, a drugi nisu, niti ste sa javnošću podijelili informacije o broju zahtjeva i raspoloživih mjesta za medijske ekipe na stadionu Grbavica.

Također, niste novinarima Fokusa osigurali alternativne izvore informacija o utakmici i njenom toku (kao što su: preuzimenje izvještaja od akreditovnih medija, dobijanje fotografija od prisutnih foto –reportera ili press službe
N/FS BiH, i sl.).

U tom kontekstu, vaš postupak smatramo diskiminatorskim, neprofesionalnim i nepoštenim prema novinarima Fokusa, ali i njegovoj čitalačkoj publici.

Uskaćivanjem akeditacije, N/FS BiH je direktno prekršio pravo novinara na slobodan prisup javnom događaju kao i pravo na slobodu informisanja.

Zbog toga zahtijevamo od vas – čelnih ljudi N/FS BiH, javno obrazloženje postupka prema novinarima Fokusa ( i prema svim drugim medijima koje niste akreditovali), kao i mjere koje ćete poduzeti da se slični postupci i kršenje prava novinara i medija ne ponove u budućnosti, a u vezi sa javnim događajima koje oganizuje i priprema N/FS BiH.

Ukoliko izostane javna isprika i jednak tretman novinara Fokusa kao i svih dugih medija koji prate utakmice reprezentacije BiH i druge sportske događaje, Upavni odobor BH novinara će obavijestiti rukovodstvo UEFA- e i zatražiti njihovo reagiranje na neprofesionalan i diskiminirajući odnos čelnika N/FS BiH prema pojedinim novinarima i medijima u BiH.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of