Home Aktuelno Ajdin Penava: Ne postavljamo konkretne ciljeve, uvijek dajemo svoj maksimum

Ajdin Penava: Ne postavljamo konkretne ciljeve, uvijek dajemo svoj maksimum

0
SHARE

Juniorska košarkaška reprezentacija naše zemlje nastavila je sa sjajnim rezultatima koje ostvaruje većina naših košarkaških selekcija u mlađim uzrastima. Reprezentativci do 18 godina su ostvarili historijski plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva, a rezultati ove talentovane generacije obećavaju da za našu A reprezentaciju neće biti problema ni u budućnosti.

Kostur ekipe juniorske selekcije čine igrači sarajevskog Sparsa, koji su svoj kvalitet pokazivali i mimo reprezentacije, zabilježivši fenomenalne rezultate u okviru juniorske Eurolige. Jedan od njih je i Ajdin Penava, mladić koji je bilježio jako dobre nastupe za juniore OKK Spars, a u skorijoj budućnosti bi mogao debitovati i za prvi tim. Ajdin nam je već na početku razgovora rekao da ova ekipa nije pred sebe postavljala velike ciljeve:

“Prije svega, hvala mnogo na čestitkama. Kada je ekipa tek okupljena znalo se da ima potencijala za veliki uspjeh, ali nismo postavljali neke veće ciljeve osim opstanka u A diviziji i predstavljanja Bosne i Hercegovine na što bolji način. Naporno smo radili, razmišljali smo samo o narednom protivniku i ulazili fokusirano u svaku utakmicu, a kao što vidite, to nam se na kraju isplatilo.”

Juniorska reprezentacija je već duži niz godina na okupu i igrači se jako dobro poznaju, čak i oni koji ne nastupaju za Spars. Timski duh je prema Ajdinovom mišljenju i najveća snaga ove reprezentacije:

“Sigurno da sada, s obzirom da smo već navikli jedni na druge, najveću snagu ove ekipe predstavlja timska igra i pristup na terenu. Opet ponavljam, nismo postavili neka očekivanja, glavni je cilj da se borimo i ostavimo “srce na terenu” te tako osvjetlamo obraz svim ljudima koji stoje iza nas. Pomoglo je u velikoj mjeri to što nas se većina, uključujući i selektora, poznaje iz Sparsa. Međutim, i ostali momci su se odlično uklopili, pokazali dobar voljni momenat i ovoj ekipi su donijeli dodatnu dimenziju u smislu kvaliteta.”

Naš juniorski reprezentativac je svjestan da igra reprezentacije nije u svim momentima prvenstva izgledala tako dobro (protiv Hrvatske je prokockana ogromna prednost), ali smatra da će se to dešavati manje u nastavku prvenstva:

“Sastavni dio igre, baš kao što su dobri trenuci, su i te “crne rupe”. Mislim da smo dosta stabilniji psihički što se tiča toga u odnosu na početak prvenstva, a sigurno da nam se samopouzdanje podiglo nakon plasmana u četvrtfinale. To je veliki uspjeh, a kako je drugima pokazao koliko mi vrijedimo, tako je i nama to potvrdio. Sada nas i drugi respektuju i to je, naravno, jako pozitivno za našu reprezentaciju.”

Penava ističe da je interes javnosti za igru i rezultate reprezentacije raste iz utakmice u utakmicu, kako se ostvaruju bolji rezultati:

“Zainteresovanost je sada bez sumnje mnogo veća nego na samom početku. Svijet uvijek i svugdje voli pobjednike, a ni mi nismo izuzetak od tog pravila. Što više pobjeđujete, više vas vole. Nije da nam to smeta, naprotiv. To je normalno, a ono što ćemo mi uraditi jeste da ćemo davati maksimum u svakoj utakmici. Nadam se da ćemo se našoj publici još više dopasti do kraja prvenstva.”

Mladi košarkaš Sparsa za kraj ističe da je zadovoljan činjenicom da nastupa za juniorsku reprezentaciju i da ovakvi uspjesi za mladog igrača donose nemjerljivo iskustvo:

“Poprilično sam zadovoljan što sam uopšte član reprezentacije. Ovo je ogromno iskustvo za mene, iako sam i ranije kroz ekipu Sparsa igrao na velikom broju jakih turnira. Međutim, Evropsko prvenstvo je nešto posebno i sigurno da će mi pomoći u nastavku karijere. Na kraju krajeva, nije baš puno onih koji se mogu pohvaliti da su bili dio ekipe koja spada među osam najboljih u Evropi, a mi smo tu i ko zna dokle ćemo dobaciti.”

Leave a Reply

Be the First to Comment!

  Subscribe  
Notify of