Home Bh. fudbal Adžem poput svog “šefa” Starovlaha!

Adžem poput svog “šefa” Starovlaha!

0
SHARE

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina na Grbavici je stasala jedna od najboljih omladinskih generacija. Trener Nenad Starovlah godinama je slagao kockice, sakupljao igrače po cijeloj BiH. Miju Katića našao je negdje u Jelahu. Po Veldina Karića išao je u Kolibe kod Bosanskog Broda. Zbog Elvira Baljića Starovlah, kojem su duhan i alkohol strani, posjećivao je sarajevske restorane i “kafane s muzikom”. Zato što je šesnaestogodišnji nogometni dragulj, pjevao poput slavuja i bio svojevrsna atrakcija za gazde lokala. Starovlah je znao kakvog kapitalca ima, pa je uz nadljudske napore izvukao Baljića iz kafana. Koji će kasnije obući dres Reala.

U toj najperspektivnijoj omladinskoj ekipi igrali su još Jasmin Hurić, Adnan Pehlivanović, Mario Dodik, Admir Adžem, Kemal Elkaz…

Većina Nešinih omladinaca, koju godinu starijim: Radetom Bogdanovićem, Suvadom Katanom, Željkom Pavlovićem, Marijom Stanićem.., činili su prvi tim Želje koji je igrao sve do početka rata.

Baljić, Stanić, Bogdanović, Karić igrali su u “Ligama petice”, dok su Pehlivanović, Hurić, Adžem igrali za bh. reprezentaciju, ali su zbog spleta raznih okolnosti ostvarili pristojne karijere.

I sada je učenik Adžem nastavio putem koji je trasirao njegov “šef” Starovlah.

I Adžem je otkrio, pažljivo selektirao i lansirao desetak vanserijskih dragulja. Omladinaca, koji su na najboljem putu da igraju u Ligi prvaka. Tim je to koji je Adžem ostavio Omeru Joldiću, “coachu” Željinih juniora.

One najbolje Adžem uveliko forsira u prvom timu, poput Anela Šabanadžovića, Denisa Žerića, Ajdina Mujagića, Harisa Hajdarevića, Benjamina Šehića, Amira Velića, Kemala Osmankovića… Osmanković je već “starosjedioc” i mladi bh reprezentativac. Ovi mladići su najveći kapital Željezničara. Zato Željina pobjednička serija ima posebnu težinu.

Niti jedan klub, niti jedan trener ne forsira vlastitu djecu kao što to rade Adžem i Željo. Prepoznaju to i navijači i ne traže više “dlaku u jajetu” Adžemovog vrtića. I selektori kadetske, juniorske i U-21 reprezentacije “kostur” tima imaju na Grbavici.

Bez obzira kako će Željo završiti sezonu, Adžem se nametnuo kao najuspješniji trener. Koji će, poput svog nekadašnjeg šefa Starovlaha, Želji i bh. nogometu ostaviti buduće asove.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of